TIPS ATASI MASALAH JERAWAT

warghhh!!!

Firstly...amalkan pengambilan makanan yang seimbang ツ

And then, basuh tangan sekerap yang mungkin dengan menggunakan sabun antibakteria kerana bakteria banyak sangat terdapat pada bahagian tangan ツ

Jangan picit atau usik jerawat yang comel tu, ia akan jadi makin teruk!

Gunakan pencuci muka yang lembut dan bilas dengan air 2 kali sehari tapi jangan terlalu kasar untuk pastikan  kulit muka anda bersih dari kotoran dan kekalkan kelembapan kulit.

Guna mekap muka berasaskan air. So, it's better if u beli mekap yang "noncomedogenic" atau "nonacnegenic". Apakah? Tanya cik google ye ツ

Kalau boleh, elakkan sauna muka kerana ia mungkin akan menyebabkan jerawat bertambah teruk.

Make sure u take rest enough..weyh!!! apa ni??? hehe..Pastikan anda rehat dengan cukup. Elak stress okey ツ

Pilih fesyen rambut yang tidak terlalu menutup muka kita yang 'come lote' dan jaga rambut supaya tidak berminyak yang biasanya datang dari kulit kepala yang kuat berpeluh.

Lastly...basuh mekap sebelum jadi sleeping beauty (sebelum tidur okey..hehe) kerana ia akan merosakkan kulit dan lapisan kulit akan menjadi 'premature' dan menutup liang sebum yang akan menyebabkan jerawat jadi makin teruk.

p/s : sekadar membebel di 'tanah' sendiri...saye pun still ada si kecil ni 

lots of love,
noraqilahjohari

TERIMA KASIH SUDI BACA ヅ

4 comments

19 December 2011 at 22:53

aqilah , pencuci muka apee ekk yang elok ?

20 December 2011 at 00:22

sy suke sgt picit2 jerawat tu yg main teruk..tak boleh nak buat pe dah..tangan ni gatal =)

22 December 2011 at 08:57

kena banyakkan minum air..
kurangkan yg berminyak..
pastu elakkan stress..
nak cr pencci mka yg ssuai kena tngk jgak kta punya kulit mcm mana.. make sure kulit kta xsensitif..hehehe
try guna produk Avon pnya.x pown oxy (utk yg ada msalah jerawat la)
(*tlong jawab kan) hehehhe

24 December 2011 at 07:51

pencuci muke depends pd kulit kite..
tpi klu b'jerawat..
better pkai yg kandunganny ad benzoyl peroxide..benzoyl peroxide is one of the first proven treatments for acne, it has been used for decades and is still one of the most popular and successful treatments for acne =)

Post a Comment
COPYRIGHT © SEGALA YANG TERCATAT ADALAH HAK MILIK NORAQILAH JOHARI